Corsica ontdek je in de eerste plaats met je mond. Doorheen de eeuwen hebben tal van culturen bijgedragen aan de lokale keuken van het eiland waardoor je er nu honderden jaren geschiedenis proeft in elke hap. Maar welke verhalen hangen er vast aan die smaken? Dit is het verhaal achter Corsica’s lekkerste klassiekers.
Brocciu en Fiadone
Corsica telt tal van heerlijke kazen, maar slechts één van hen draagt een Europees kwaliteitslabel: de brocciu. Deze zachte, verse kaas wordt met schapen- of geitenmelk gemaakt en doet denken aan de Italiaanse ricotta. Hij is lekker op zich (zeker met een beetje honing), maar komt pas echt tot zijn recht in een omelet of soepje. Of in een fiadone, natuurlijk! Deze traditionele kaastaart bevat naast brocciu ook suiker, eieren en citroen. Vroeger werd ze enkel tijdens de feestdagen gebakken, maar tegenwoordig prijkt ze heel het jaar door op het menu. Strik dus zeker een spietje tijdens je reis door Corsica.

Coppa en Lonzo
Verwacht je vooral zilte smaken tijdens je eilandtrip? Dan staat je een verrassing te wachten! Honderden jaren geleden vermeden de inwoners de kust immers. Piraten, epidemieën, rovers,… Al het gevaar kwam vanop het water waardoor de locals in de bergen gingen wonen. Hier kookten ze vooral met het vlees van de varkens die er in de bossen op eikels en kastanjes leefden. Het resultaat: waanzinnig smaakvol vlees dat tot ver buiten het eiland geliefd is. Koop jezelf een krokant brood en beleg het met lokale specialiteiten zoals coppa (gedroogde varkensprocureur), lonzo (gezouten en gedroogde lende), figatelli (een smaakvolle salami) en prisuttu (de fijnste ham die op het eiland te vinden is).
Corsicaanse wijnen
De Corsicaanse wijnbouw blaast al 2.000 kaartjes uit en is nog steeds de enige wijnproductie op een Frans eiland. Een glaasje wit, rood of rosé van Corsicaanse druiven is dus écht iets unieks. Het zonnige, maritieme klimaat leent zich perfect om verschillende soorten druiven in te verbouwen. Er worden op Corsica negen verschillende wijnsoorten gebotteld. Maak kennis met hun unieke smaak tijdens een bezoekje aan een wijnhuis en een uitgebreide tasting.

Kastanjeproducten
Hét sterproduct uit de Corsicaanse keuken is de kastanje. Aangezien de oude Corsicanen in de bergen geen graan konden telen, gebruikten ze kastanjemeel. Dit maakten ze van de miljoenen tamme kastanjes die er tijdens de herfst van de bomen vielen. Tot op vandaag worden de taarten, flans, koekjes en granaghjoli (granola avant la garde) er met dit smaakvolle bloem-alternatief gebakken. Het vormt ook de basis van de Corsicaanse polenta. Deze smaakvolle specialiteit wordt bij vele gerechten geserveerd ter vervanging van brood.
Clementines, kiwi’s en pomelo’s
Tijdens de lente zijn de Corsicaanse boomgaarden een lust voor de zintuigen. Ze staan vooral bekend om hun clementines – de enige vanop Franse bodem – die gegeerd zijn door fruitliefhebbers uit heel Europa. Daarnaast is het sinds 1970 ook een vruchtbare bodem voor kiwi’s. Deze vrucht komt oorspronkelijk uit Nieuw-Zeeland, maar wordt nu ook bij ons geteeld zodat ze niet de hele wereld rond hoeven te reizen. Ten slotte hangen er ook pomelo’s aan de Corsicaanse bomen. Deze verrassend zoete vrucht is niet alleen lekker, maar verspreidt ook een heerlijke geur over de boomgaarden en ver daarbuiten.

Proef de Corsicaanse lente
Wil je je verder verdiepen in de Corsicaanse gastronomie? Bezoek deze lente dan één van de vele culinaire markten op het eiland.
- Foire du vin (Bastia, 22 april 2023)
- Art ‘è Gustu (Bonifacio, 22 & 23 april 2023)
- Foire du fromage (Venaco, 29 & 30 april 2023)
- Foire du broccio (Piana, eind april)
- Foire de l’huile d’olive (Sante Lucie de Tallane, 13 & 14 mei 2023)