Ontdek Duitsland per treinDe groenste manier om naar Berlijn te reizen? Met de trein

De groenste manier om naar Berlijn te reizen? Met de trein

Berlijn wordt wel eens de groenste hoofdstad van Europa genoemd. Wat is de beste manier om de Duitse hoofdstad van haar groenste kant te ontdekken?

Berlijn ligt op amper zeven uur reizen van Brussel als je de comfortabele ICE neemt. Perfect voor een citytrip dus. Op een citytrip naar de Duitse hoofdstad mogen klassiekers zoals het Reichstag-gebouw, de Brandenburger Tor en de prachtige collecties in de musea op het Museuminsel natuurlijk niet ontbreken. Maar wist je dat Berlijn ook een van de groenste steden van Europa is, met meer dan 2.500 parken en tuinen? 59% van de oppervlakte van Berlijn is groen, en de stad telt bijna een miljoen bomen waarvan ongeveer de helft langs de straten.

Onweerstaanbaar groen

De groene long van Berlijn is Tiergarten, het grootste park in de stad. Je vindt er fraai aangelegde tuinen, grote open ruimtes, een roeivijver en kronkelende paden. Er zijn zelfs cafés en uitgestrekte biertuinen. Ook de dierentuin van Berlijn ligt in Tiergarten. In het Volkspark Friedrichshain en Volkspark Wuhleheide komen de locals ontspannen en genieten van de vrijetijdsvoorzieningen.

De kasteeltuinen van Schlosspark Charlottenburg zijn de perfecte locatie voor een ontspannen wandeling. Natuurliefhebbers komen aan hun trekken in de Botanische Tuinen in het zuiden van de stad – 43 hectare met meer dan 43.000 soorten planten en bomen. Mis zeker de tropische serres niet!

Berlijn met de fiets

De beste manier om de natuur in en rond Berlijn te verkennen, is met de fiets of e-bike. Het reliëf van de stad leent zich daar prima voor: het grootste deel perfect vlak. Berlijn telt meer dan 1.200 kilometer fietspaden, zodat je snel en veilig van de ene naar de andere bestemming fietst. Je kunt ook gebruikmaken van rustige zijstraten, waar je zonder stress kunt fietsen.

Als je op ontdekking gaat en niets wilt missen, volg je best een van de fietsroutes. Er is voor elk wat wils: fietsen langs street art, een sightseeing-tour met de hoogtepunten van Berlijn of fietsen langs minder bekende stukjes Berlijn. Of je doet een van deze prachtige zomerse fietsroutes.

Tip: met de Berlin Welcome Card kun je niet alleen gratis gebruikmaken van het (uitstekende!) openbaar vervoer, je krijgt ook korting op bepaalde gegidste fietstochten.

Glienicker Brücke © visitBerlin, foto: Dagmar Schwelle

Duurzaam eten

Na een heerlijke fietstocht wil je graag genieten van een lekkere en gezonde maaltijd. Daarvoor ben je hier aan het goede adres. Berlijn is een koploper op het gebied van duurzame gastronomie, met heel wat vegetarische, veganistische en biologische restaurants, en zero-waste restaurants. Deze duurzame restaurants serveren seizoensgebonden, regionale en verse biologische producten. Dat is niet alleen goed voor je smaakpapillen, maar ook voor het milieu. Je vindt er trouwens ook heel wat duurzame hotels.

Duurzaam naar Berlijn

Als je een hart hebt voor de natuur, wil je natuurlijk ook op een duurzame manier naar Berlijn reizen. De snelle ICE-trein is de meest ecologische en comfortabelste manier om dat te doen. Vanuit Brussel ben je er in zeven uur, de overstap in Keulen inbegrepen. Het nieuwe Hauptbahnhof bevindt zich in het hart van de stad – je bent dus niet nog eens 45 minuten kwijt aan een transfer van de luchthaven. En afhankelijk van hoe lang op voorhand je boekt, reis je al voor 19,90 euro van Brussel naar Berlijn.

Reis naar Berlijn in alle comfort. Boek hier de voordeligste tickets voor de snelle ICE-trein.