Ken je deze verborgen wandelroutes in de kuststreek al?

Ken je deze verborgen wandelroutes in de kuststreek al?

Neem deze zomer gerust de trein naar de kust. Ook als drukke stranden of overvolle dijken niet je echt je ding zijn. Er vallen immers meer dan genoeg leuke én verrassend rustige wandelingen te ontdekken. We nemen je mee naar de duinen van De Panne, een uniek vogelgebied bij Blankenberge en gloednieuwe wandelroutes in de Westhoek.

Wandelen aan de kust, dan denk je automatisch aan lange strandwandelingen. Lekker uitwaaien blijft ook in coronatijden een fantastische ervaring. Zeker bij eb, wanneer het strand 70 m breed is in Oostende en meer dan 400 m in De Panne. ’s Ochtends vroeg of ’s avonds laat heb je dan het hele strand bijna voor jou alleen. Maar ook in de uren daartussen komt de wandelaar die de zomerdrukte liever mijdt aan zijn of haar trekken. De kuststreek biedt immers tal van verborgen en rustige wandelpaden op een boogscheut van de waterlijn.

Stap één: koop een treinticket

Goed, je mikt dus op een ontspannen dagje uit aan de kust. Liefst ver van alle drukte. Dan spreekt het eigenlijk voor zich dat je die dag niet begint in de typische zomerfile richting zee en die afsluit in de al even typische file op de weg terug. En dan hebben we het nog niet over de stress en kosten van een dagje parkeren aan zee. Nee, dan is de trein absoluut een beter alternatief. Met in de zomer vele extra verbindingen en een vaak naadloze aansluiting op de kusttram.

Hinterland

Weinig mensen weten het, maar niet zo ver van de drukke dijken vind je een aantal prachtige wandelroutes. Onze favoriet is de GR5A Kustroute, een variant op het Grote Routepad dat bekendheid verwierf door een tv-feuilleton. En dan met name het stuk tussen De Panne en Groenendijk (Oostduinkerke). Vijftien kilometer onvervalst wandelplezier door duin- en poldergebieden, vaak zonder een mens tegen te komen. De rood-witte markeringen zorgen dat je niet verdwaalt, en met de kusttram ben je zo weer terug bij het treinstation van De Panne.

Bijna aan het andere uiteinde van de Vlaamse kust ligt een andere verborgen schat: de Uitkerkse Polder, vlakbij Blankenberge. Gewoon afstappen in het treinstation daar en dan in tegenovergestelde richting van de vakantiegangers en dagjestoeristen wandelen. In dit prachtige natuurgebied zijn tal van watervogels te spotten. Je wandelt er over onverharde en verharde wegen via drie bewegwijzerde lusvormige routes.

Wandelen met een verhaal

Ga je graag op wandeling door de geschiedenis? Dan is wandelen in het spoor van de wederopbouw iets voor jou. Honderd jaar geleden was de Westhoek een woestijn van modder en puin na vier jaar verwoestende oorlog. Maar op amper tien jaar zou de streek als een feniks uit zijn asse herrijzen. Overal in de streek vind je straffe zwart-witfoto’s van hoe het was. De wandelingen (van 2,3 tot 8,5 km) leiden je langs de meest markante plekken.

Volg je liever geen vastgelegde route, dan kan je zelf aan de slag met de routeplanner van wandelknooppunt.be. Tip: kies zo veel mogelijk voor onverharde wegen (lichtbruin op de kaart). Dan is de kans groter dat je het wandelrijk voor jou alleen hebt en dat je minder of helemaal geen fietsers tegenkomt. Geen inspiratie? De routeplanner heeft een surprise me-functie. Klik op een knooppunt, kies het aantal kilometers en laat je verrassen. Ben je luswandelingen een beetje beu? Check dan eens het hinterlandaanbod van Groene Halte. Daar vind je een aantal originele wandelingen in lijn, perfect combineerbaar met openbaar vervoer.