Cultuur opsnuivenMet deze slimme ideetjes haal je het zonnige zuiden in huis

Met deze slimme ideetjes haal je het zonnige zuiden in huis

Droom je van het zonnige zuiden en wil je die sfeer ook bij je thuis creëren? Dan haal je die zuiderse vakantie-vibes toch gewoon naar je toe! Zo maak je jouw dag, avond of feestje lekker exotisch. Of waarom niet meteen een heel weekend? Voor jezelf, je familie of vrienden.

Check de weersvoorspelling

Van een hittegolf wordt niemand blij, maar als daar toch één voordeel uit te puren valt, is het dat zo’n broeierige periode perfect aansluit bij een zuiderse sfeer. Stel je klimaatvereisten echter niet te hoog. Ook in de tropen durft het weleens te regenen – en vaak geen klein beetje. Al wat je nodig hebt, is een dag, avond, nacht en/of weekend met een temperatuur die pas vanaf zonsondergang iets meer dan een T-shirt of jurkje vraagt.

Fusion of streekgerechten?

Of je er nu een gezellig avondje met z’n tweeën van maakt, met de hele familie of gelijk een feestje met vrienden: bij zuiderse vibes hoort een zuiders menu. Dat kan een uitgebreid buffet zijn of een paar lekkere hapjes. Satés, lenterolletjes, Antilliaanse pastechi of arepa. Niets houdt je tegen om de Zuidoost-Aziatische, Caraïbische en Mediterrane keukens te mixen. Maar als je ze juist contentieus gescheiden houdt, heb je meteen een excuus om aan elke zuiderse regio een dag of feestje te koppelen.    

Parasolletjes? Voor één keer dan

Ga je voor Caraïbisch of Centraal Amerika? Denk dan voorbij de Cuba Libre. Maak er op z’n minst een caipirinha of mojito van. Voor een keer staan we clichés als drankjes in uitgeholde ananas of kokosnoot toe. Daar mag zelfs een parasolletje in. Voorzie eventueel wel een alcoholvrij alternatief, want cocktails hakken er harder in dan wijn of bier. Zet liever ook een limiet op het aantal tequilashots per persoon. Voor één keer serveer je geen Belgische pils maar Brahma, Corona, Tiger, Singha, Chang enzovoort.  

exotische drankjes

Playlist: ga niet te ver

Een urenlange soundtrack opgetrokken uit mariachi-deuntjes of Thaïse pop: dat is waarschijnlijk te veel van het goede. Zelfs Buena Vista Social Club op repeat wordt op de duur een uithoudingsoefening. Bij het samenstellen van je playlist doseer je de muzikale ingrediënten van je bestemming liever met loungy of dansbaar spul. Je vindt heel wat lijstjes met party-sounds die een exotisch accent opvoeren.

Venster op palmbomen

Werp je tv en eventuele projector ook mee in de strijd. Gooi er schaamteloos een slideshow van je eigen vakantiefoto’s in, zet een tropische foto vast of zoek zo’n live-camera die ergens op een hagelwit strand, palmbomen of die fotogenieke baai gericht staat. Tik bijvoorbeeld Curaçao in en je hebt in geen tijd een venster op een of ander paradijs vol mooie stranden. Een mooie, broeierige zonsondergang doet het ook altijd goed.

hangmat

Ach, waarom niet …

Bij drankjes met paraplu’s, daar hoort een schreeuwerig hemd, een pareo, een zonnebril en misschien zelfs een korte broek of blote buik bij. Een andere, op het eerste gezicht ietwat vergezochte aanrader: een hangmat. Zelfs al heb je daar door de week de plaats of ‘tijd’ niet voor, neem gerust van ons aan dat dit item een 100 procent bezettingsgraad scoort. Net zoals elk volgend zuiders en exotisch feestje dat je deze zomer en nazomer belooft te organiseren.