Voor heel wat sporten moet je niet per se naar het buitenland. Ook niet voor de minder voor de hand liggende. We geven je vijf tips voor een actieve zomer: van fietsen en wandelen tot windsurfen en rotsklimmen. Zo hou je ook in eigen land je conditie op peil, en je ontdekt tegelijk misschien een stukje België!
Wandelen dwars door België
Voor Grote Route (GR) wandelpaden met hun kenmerkende rood-witte bewegwijzering moet je niet naar het buitenland: ook in België wordt doorkruist door GR-paden. De langste GR-wandelroute in België is GR 129: maar liefst 573 kilometers tussen Brugge en Aarlen. Onderweg kan je onbekende stukken van België ontdekken: de ‘Bossen van Vlaanderen’ bij Beernem, het ‘Pays des Collines’ in Henegouwen, de kronkelende Lessevallei en de uitgestrekte Ardense wouden. Televisiemaker Arnout Hauben begon vorig jaar op 12 juni aan deze voettocht dwars door België, en zou die in ongeveer 20 dagen afleggen.
De Brabantse Pijl fietsroute
De Brabantse Pijl Cycling Route is een fietsroute voor wielrenners die in mei van dit jaar geopend werd. De route van 98 kilometer lang loopt door het Dijleland, langs het parcours van de wielerwedstrijd de Brabantse Pijl, die dit jaar op 14 april gereden werd en gewonnen door de Brit Tom Pidcock. Cols zoals de Mont Ventoux of de Galibier zitten er natuurlijk niet, in maar wel een paar venijnige hellingen zoals de Smeysberg, IJskelderlaan, Hagaard, Schavei en Moskesstraat. De hele fietsroute is bewegwijzerd en er zijn twee startplaatsen: het stationsplein in Overijse of aan de Zoete Waters in Oud-Heverlee.
Rotsklimmen langs de Maas
OK, het is El Capitan niet, maar de Rochers de Freyr zijn een paradijs voor rotsklimmers. De indrukwekkende kalksteenrotsen torenen meer dan 100 meter boven de Maas uit. Je vindt er ruim 500 routes in verschillende stijlen en moeilijkheidsgraden. De Galaxy 8c+ route wordt algemeen beschouwd als de moeilijkste klimroute in heel België! Vanop de toppen heb je een prachtig zicht op het Kasteel Freÿr aan de overzijde van de rivier.
Een via ferrata in de Ardennen
Een via Ferrata, letterlijk ‘ijzeren weg’, is een met staalkabels beveiligd parcours langs een steile rotswand. Je vindt ze in de Alpen en de Dolomieten, maar ook in de klimgroeve Dieupart in de buurt van Aywalle. De route loopt door de oude steengroeve en bevat uitdagende obstakels zoals bruggetjes en ladders. Gelukkig zit je stevig vast in een gordel en is een helm verplicht, zodat je na ongeveer twee uur veilig het eindpunt bereikt.
Windsurfen op de Noordzee
Gaat je trip naar Gran Canaria of de Algarve niet door? Ook aan de Belgische kust kun je naar hartenlust windsurfen. Tussen Knokke en De Haan zijn er zes surfclubs waar beginners de techniek kunnen leren. Een van de bekendste ‘breaks’ in België is het toepasselijke geheten ‘Surfers Paradise’ bij Knokke-Heist. Vlakbij ligt de ‘Casino Break’ bij Albertstrand. Hier zijn de golven niet hoger dan 0,5 m – ideaal voor beginners. Aan onze kust kan je ook kitesurfen – dat is een spectaculaire mix van surfen en vliegeren. Waar je deze ‘brandingsporten’ veilig kan beoefenen vind je op de site van de FOD Mobiliteit.